Aardpeersoep recept

Aardperen zijn heel geschikt om soep van te koken. Een paar jaar geleden wisten alleen de ouderen nog wat dat was, het was een vergeten groente maar de laatste jaren zijn aardperen weer helemaal hip. Koken met vergeten groente is helemaal hot, en zo ook deze soep. We kunnen aardperen dus beter herontdekte groente noemen in plaats van vergeten groente.

Wanneer en waar koop je aardperen?

Misschien moet je wel even moeite doen om aan aardpeer te komen. De oogst van aardperen gaat van start na de eerste nachtvorst dus vanaf ongeveer november. Je zou kunnen kijken bij de betere groenteboer, bij de biologische winkels of bijvoorbeeld Marqt. Ook de biologische Noordermarkt in Amsterdam (iedere zaterdag van 09.00 – 16.00 uur aan de voet van de Noorderkerk) geef ik een goede kans (iemand die dit kan bevestigen?)

Omdat we de smaak van de aardpeer goed willen proeven gaan we niet teveel andere ingrediënten toevoegen aan dit recept voor aardpeersoep. We gaan het lekker simpel houden.

Dit recept is goed voor 4 personen

Ingrediënten voor aardpeer soep

  • Ruim 400 gram aardperen
  • ½ aardappel
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml crème fraiche
  • Scheutje citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • Kastanjechampignons om mee te garneren
aardpeersoep maken van een herontdekte groente aardperen

aardpeersoep maken van een herontdekte groente: aardperen

Bereiding aardpeersoep

  • Schil de aardperen met een dunschiller en snij de aardperen in kleine blokjes. Leg de aardperen meteen onder water met klein scheutje citroensap, dit is om verkleuren tegen te gaan
  • De aardappel schillen en ook in stukjes snijden, de ui idem dito (de aardappel zorgt voor wat extra binding van de soep)
  • Zet nu een pan op het vuur met een beetje boter, bak hierin de uien, de aardappel en de aardperen. (ongeveer 5 minuten)
  • Nu de bouillon toevoegen en de soep aan de kook brengen. Laat de soep nog ongeveer 10 a 15 minuten pruttelen tot alles gaar is.
  • Ondertussen de kastanjechampignons schoonborstelen en even opbakken in een koekenpan
  • Als de soep mooi gaar is dan pureer je de soep met een staafmixer en dan schep je de crème fraiche er doorheen. Nog een keer roeren en even proeven of er nog peper en zout doorheen moet
  • Schep de soep in kommen en garneer de aardpeersoep met gebakken kastanjechampignons

 

 

Latest Comments

  1. Chrisandra 9 januari 2014

Laat een reactie achter op Chrisandra Reactie annuleren