Eenvoudige heldere paddestoelensoep of paddenstoelensoep voor de taalpuristen

Het recept voor deze heldere paddenstoelensoep is echt heel eenvoudig. Toch is de smaak anders dan de overbekende heldere champignonsoep. Bospaddenstoelen hebben toch een eigen smaak en ook door het toevoegen van witte port krijgt de soep een heel eigen smaak.

Doordat deze paddenstoelensoep vrij licht is kan hij uitstekend dienen als voorgerecht en appetizer.

Bospaddenstoelen zijn in de meeste supermarkten prima te koop. Zelf plukken lijkt me alleen raadzaam als je echt weet wat je doet. Ik zou niet graag een giftige paddenstoel in mijn soep willen terugvinden en er zijn ook veel zeldzame paddenstoelen die je lekker in het bos moet laten staan omdat er nog maar zo weinig van zijn.

Spelling van paddenstoelensoep of paddestoelensoep

Tsja, het zal wel een eeuwige discussie blijven maar volgens de website van het Genootschap Onze Taal zit het zo: volgens het witte boekje is paddenstoel goed en is paddenstoel niet fout. Het groene boekje geeft aan dat het paddenstoel moet zijn. Wat mij betreft maakt het geen ene donder uit, het gaat om het recept toch?

Ingrediënten eenvoudige heldere paddenstoelensoep

  • 1 liter groentebouillon (meestal zijn dat 2 bouillonblokjes met een liter water maar check even op het pakje)
  • 1 eetlepel bakproduct (boter of olie)
  • 125 ml witte port
  • 4 worteltjes in dunne plakjes
  • 1 doosje bospaddenstoelen van 250 gram
  • Peper en zout
  • 1 takje verse peterselie

Bereiding paddenstoelensoep

  • Breng in een soeppan de bouillon met de port aan de kook en laat de bouillon even inkoken
  • Maak de wortels schoon en snij de worteltjes in dunnen plakjes (geeft ook iets meer kleur aan de soep)
  • Maak de bospaddenstoelen schoon met een borsteltje of met een stukje keukenpapier
  • Snij de bospaddenstoelen in plakjes
  • Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olie of boter en voeg de plakjes wortel toe. Bak de worteltjes ongeveer 4 minuten. Doe daarna ook de bospaddenstoelen in de pan en bak d paddenstoelen tot ze mooi bruin worden. Wel goed blijven omscheppen.
  • Voeg nu de bospaddenstoelen en de plakjes wortel toe aan de bouillon en breng de soep weer aan de kook
  • Proef de paddenstoelensoep en voeg zout en peper toe naar smaak
  • Als laatste de peterselie fijn snijden en ook aan de soep toevoegen
  • Schep de paddenstoelensoep in kommen en serveer direct als de soep nog heet is

Dit recept is goed voor 4 personen

Eet smakelijk!

Zou deze paddenstoel eetbaar zijn of niet. Advies is om ze gewoon in de winkel te kopen en niet zelf te gaan plukken

Zou deze paddenstoel eetbaar zijn of niet. Advies is om ze gewoon in de winkel te kopen en niet zelf te gaan plukken

Latest Comments

  1. h.holtrust 13 december 2012

Leave a Reply