Erwtensoep maken zoals het niet hoort

Erwtensoep is eigenlijk geen echte erwtensoep als er geen hamschijf/vleeskrabbetjes of varkenspootjes in zitten maar ik ben er niet zo heel dol op dus ik doe het een beetje anders…

Erwtensoep maken met uitgebakken spekjes en rookworst ZONDER krabbetjes en andere ongein. Voor wie een meer traditionele erwtensoep wil maken, dit recept lekker overslaan en een ander recept voor erwtensoep kiezen. Ik denk dat er net als ik genoeg mensen zijn die gruwen van varkenspootjes in de soep. Juist voor deze groep: Het recept voor Erwtensoep zonder enge beesten. (uitgebakken spekjes beschouw ik als niet eng)

De boel moet wel een tijdje pruttelen dus maak dit soeprecept op zo’n druilerige herfstdag, lekker thuis in de keuken bezig zijn terwijl het buiten guur en naar weer is, heerlijk!

Ingrediënten voor “erwtensoep verkeerd”

  • 500 gram spliterwten
  • 1,7 liter water
  • 150 gram aardappel
  • ½ selderijknol
  • 500 gram prei
  • Bladselderij (ongeveer ¼ bosje)
  • Peper en Zout
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 rookworst
  • 1 pakje gerookte spekreepjes
Erwtensoep maken met rookworst en spekjes

Erwtensoep maken met rookworst en spekjes

Hoe maak je deze lekkere erwtensoep?

  • Pan op het vuur met het water en de spliterwten tot het kookt
  • Laat de soep ongeveer 1,5 uur zachtjes koken
  • Ondertussen de aardappel schillen en in kleine blokjes snijden
  • Selderijknol schoonmaken en de helft in blokjes snijden, prei schoonmaken en in ringen snijden
  • Na 1,5 uur doe je de blokjes aardappel, knolselderij en prei en de bouillonblokjes erbij en laat de soep nog 30 minuten zachtjes doorkoken
  • De rookworst in plakjes snijden en ook in de soep gooien (laatste 20 minuten)
  • In een koekenpan de spekjes krokant opbakken
  • Op het laatste moment de spekjes door de soep doen en klaar ben je
  • Nog even proeven en op smaak brengen met peper en zout

erwtensoep

erwtensoep

Traditioneel serveer je erwtensoep met roggebrood en spek

Wel of geen winter wortel in de erwtensoep

Veel mensen vinden juist de zoete smaak van wortel niet bij erwtensoep horen. Volgens mij hoort winterwortel niet in de erwtensoep maar in de soeppaketten in de supermarkt zit het er wel vaak bij, dit is vooral omdat het goedkope vulling is en omdat de oranje kleur het wel goed doet in de verder zo groene soep. Ik laat het aan je eigen smaak over, het kan er wel in maar het hoeft niet. Dit recept is toch al erwtensoep zoals het eigenlijk niet hoort dus wat let je??

 

 

Leave a Reply