Garnering voor soep met 42 tips

Soep is op zichzelf natuurlijk al heel erg lekker maar de garnering maakt het net iets lekkerder. Een andere reden om soep te garneren is het uiterlijk: het oog wil ook wat. Op een wittige soep staat een beetje groen gewoon mooi.

Gebruik contrasterende kleuren voor je garnering.

Om de soep optisch extra aantrekkelijk te maken is het verstandig om een contrasterende kleur te nemen voor je garnering. Natuurlijk moeten de smaken wel goed bij elkaar passen. Champignoncremesoep met taugé als garnering is geen succes (beide een beetje wit van kleur) maar Chinese tomatensoep en taugé is juist wel een goede combinatie.

Er zijn heel veel verschillende manieren om je soep te garneren en om je een beetje op weg te helpen heb ik een overzicht gemaakt van 42 lekkere manieren om je soep te versieren.

42 lekkere manieren om soep te garneren:

  1. Peterselie. Laten we maar beginnen met de meest bekende garnering voor soep: Peterselie. Peterselie smaakt vooral lekker bij groentesoep maar je kunt het in vrijwel iedere soep gebruiken. Wees niet te enthousiast met de hoeveelheden, peterselie heeft een vrij overheersende smaak

    peterselie is de meest traditionele manier on je soep te garneren

    peterselie is de meest traditionele manier om je soep te garneren

  2. Soepballetjes. Ja ik weet het, het is misschien niet echt een garnering maar voor de volledigheid wil ik hem toch wel even noemen. Hier kun je lezen hoe je zelf soepballetjes maakt. Voor veel mensen is soep niet compleet zonder soepballetjes
  3. Croutons. Croutons kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Hier staat het recept voor overheerlijke knoflookcroutons
  4. Zoute stengels. Van bladerdeeg kun je zelf heel eenvoudig zoute stengels maken. Met een beetje extra kaas zijn ze ook heel erg lekker. Hier staat het recept voor zoute stengels.
  5. Knapperbolletjes. Te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Lekker krokant. Serveer de knapperbolletjes apart van de soep, ze worden anders te snel week. Tip: als je geen croutons in huis hebt voor de salade kun je daar ook best wat knapperbolletjes doorheen doen. Laatst zelf nog een keer gebruikt.
  6. Taugé. Taugé kun je prima gebruiken als garnering voor de soep. Staat vooral mooi op tomatensoep. Taugé kun je kopen in de supermarkt maar je kunt taugé ook zelf kweken met mungbonen. Om de taugé lekker knapperig te houden pas op het laatste moment toevoegen.

    tomatensoep met taugé als garnering

    tomatensoep met taugé als garnering

  7. Geroosterde pijnboompitjes. De pitjes koop je bij de supermarkt en die doe je heel even in een droge koekenpan. Wel goed blijven schudden, ze branden vrij snel aan. Geroosterde pijnboompitjes met broccolisoep is een prima combinatie.
  8. Dille. Dille smaakt vooral goed bij vis en schaaldieren. Zeker op een romige vissoep echt een aanrader
  9. Reepjes gebakken ei. Bak een eitje in de koekenpan en snij het ei daarna in dunne reepjes. Smaakt prima bij Chinese tomatensoep en Chinese of oosterse kippensoep.
  10. Hardgekookt ei. Kook een ei 9 minuten in water. Daarna pellen en in vieren snijden. Pas op het laatste moment toevoegen, een ei is nogal fragiel.
  11. Verse pasta. Pasta is heerlijk in de soep, vooral als je een maaltijdsoep wil maken maar een paar slierten tagliatelle op de soep is ook heel mooi om te zien. Dit werkt vooral bij gebonden soepen.
  12. Bladerdeeg figuurtjes. Met een uitsteekvorm (bijvoorbeeld sterretjes of hartjes) steek je figuurtjes uit het bladerdeeg. Leg ze op ovenpapier. Bestrijk de figuurtjes met een beetje ei. 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden. Leg de figuurtjes voorzichtig op de soep in de soepkom en serveer direct uit.
  13. Zalmreepjes. Neem een plakje gerookte zalm en snij er flinterdunne reepjes van. Leg een paar reepjes zalm op de soep in de soepkom. wat dacht je van broccolisoep met zalm?
  14. Hamreepjes. Haal lekkere ham (liefst flinterdun gesneden) en snij er dunne reepjes van. Garneer hiermee de soep.
  15. Baconkruimels. Bak de plakjes bacon droog krokant in een koekenpan en laat de uitgebakken bacon even uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna hak je bacon fijn. Strooi de verkruimelde bacon als garnering oven de soep.
  16. Uitgebakken ontbijtspek repen. Koop in de supermarkt een pakje gerookt ontbijtspek (van die lange smalle repen) Bak de reepjes in de droge koekenpan op en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna diagonaal over de soepkom heen leggen als garnering voor zelfgemaakte soep.

    ontijtspek

    ontbijtspek

  17. Uitgebakken spekjes. Uitgebakken spekjes smaken heerlijk in winterse soepen zoals bruine bonensoep en erwtensoep maar ook andere soepen zijn heerlijk met uitgebakken spekjes. Bak de spekjes knapperig in een koekenpan en schep op iedere soepkom een lepeltje uitgebakken spekjes. Lekker door de soep maar dus ook op de soep als garnering.
  18. Kipfilet reepjes. Snij de kipfilet in dunne reepjes. Marineer de kip met lekkere kruiden. Bak de kip op in een koekenpan en garneer de soep met pittige kipfilet reepjes. Recept voor pindasoep met kipfilet reepjes
  19. Kipfilet broodbeleg. Kipfilet is niet alleen als broodbeleg, je kunt er ook prima soepen mee garneren. Snij de plakjes in dunne reepjes en drapeer de reepjes op de soep als garnering.
  20. Ster van room. Voor een mooi culinair effect kun je room gebruiken. Met een lepel laat je eerst een flinke bloeb in het midden van het bord glijden. Daarna maak je nog twee cirkels van room in het soepbord. Dan pak je een mes en vanuit de middelste pluk room trek je lijnen naar buiten. Op die manier vorm je een mooie ster. Staat vooral mooi op romige felgekleurde soepen zoals broccolisoep en tomatencremesoep. Ook mooi bij pompoensoep.
  21. Garnalen. Je kunt Noordzee garnaaltjes als garnering voor je soep gebruiken, die kun je gewoon op de soep scheppen maar ook grotere garnalen zoals Noorse garnalen en scampi’s zijn prima te gebruiken. Als een grote garnaal tot halverwege zou insnijden en je bakt hem even op dan krijg je een leuk effect, het zal een soort torentje worden. Staat heel mooi als je hem rechtop zet in een soepbord. Darmkanaal altijd verwijderen.
  22. Waterkers. Waterkers kun je prachtig gebruiken als garnering voor je soep.
  23. Bieslook. Verse bieslook fijn knippen en over de soep strooien. Optisch is het vaak mooi om juist lange sprieten te gebruiken. Wat je zelf wil.
  24. Basilicum. Vooral tomatensoep met Basilicum is heel populair maar ook in andere soepen misstaat basilicum niet als garnering
  25. Lente-ui of bosui.Beide zijn heerlijk om je soep mee te garneren. Snij de stengels in dunne ringetjes en klaar ben je.

    bosui werkt prima als garnering voor de soep

    bosui werkt prima als garnering voor de soep

  26. Rode peper. Om je soep een beetje meer pit te geven kan je rode peper gebruiken als garnering. Wel eerst even de pitjes er uit halen. Het makkelijkste is om de peper in de lengte doormidden te snijden, dan de pitjes weghalen en dan in dunne ringetjes snijden.
  27. Gehakte tijm of rozemarijn.
  28. Crème fraiche. Het klinkt te simpel om waar te zijn maar een mooie klodder crème fraiche maakt je soep lekker romig en het staat nog leuk ook
  29. Kaaskletskoppen. Geweldig lekker als garnering, een recept voor de echte Bourgondische smulpapen. Klik hier voor het recept voor kaaskletskoppen
  30. Stokbrood met gesmolten kaas. Dé klassieker voor uiensoep met een lekker kaaskorstje
  31. Kleine blokjes paprika. Rood, groen geel… welke kleur past mooi bij de soep die hebt gemaakt?
  32. Amandelschaafsel. Amandelschaafsel past heerlijk bij romige kippensoep of bij bijvoorbeeld broccolisoep
  33. Tortilla chips. Tortilla chips kan je perfect gebruiken bij bijvoorbeeld bruine bonensoep. Je kunt ze heel laten of in kleine stukjes breken. Wel direct serveren want de tortilla chips zal snel zacht worden.
  34. Verse koriander. Pas wel op, de smaak is vrij overheersend en niet iedereen is er even dol op. Echt een garnering voor de liefhebbers.
  35. Reepjes gerookte paling. Niet heel standaard maar wel heel erg lekker. Gaat goed samen met soepen met een milde smaak, het vormt een lekkere hartige tegenhanger.
  36. Dungesneden preiringen.
  37. Zongedroogde tomaatjes. Snij de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes als garnering voor je soep
  38. Gebakken chorizo. Bak de chorizo in een koekenpan en garneer je soep ermee
  39. Gefrituurde uitjes. Eén van mijn persoonlijke favorieten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de winkel maar kunt ze ook zelf maken. Je hebt nodig: 5 uien, 1 teentje knoflook, beetje zout, 4 a 5 eetlepels olie. De olie goed verhitten, zout aan de olie toevoegen. De uien en de knoflook bakken tot de uien bruin krokant zijn. Leg de uitjes daarna op keukenpapier om goed uit te lekken. Laat de uitjes goed uitdrogen en bewaar ze daarna in een goed afgesloten pot op een droge plek. Kijk ook eens bij de toko als daar bent, daar hebben ze vaak hele grote zakken gefrituurde uitjes voor weinig geld, dat is vaak veel voordeliger dan die kleine bakjes uit de supermarkt.

    gefrituurde uitjes als garnering

    gefrituurde uitjes als garnering

  40. Parmezaanse kaas. Echt heel erg lekker: rasp een beetje verse Parmezaanse kaas over je soep. Goedkoper alternatief: koop een bus van die poederkaas, is ook lekker en mooi als garnering.
  41. Kleine broccoli roosjes of bloemkool roosjes. Maak ze wel lekker klein, dan werkt het prima als garnering
  42. Rozijntjes. Smaakt erg lekker bij bijvoorbeeld kerriesoep. De combinatie van pittig met zoet is heel verrassend lekker.

Er zijn vast nog meer lekkere garneringen te bedenken voor de soep maar ik denk dat dit wel een leuke lijst is om mee te beginnen.

Nog een tip voor gezinnen met kleinere kinderen: als je bijvoorbeeld op zaterdag soep maakt met brood als maaltijd, laat de kinderen dan zelf de garnering kiezen en over de soep doen. Wedden dat ze dan de hele kom soep lekker oppeuzelen?

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *