Romige mosterdsoep met prei en spek

Mosterdsoep is lekker pittig en deze romige variant is echt heerlijk. Lekker met toch nog wat groente, veel mosterdsoepjes zijn vaak wat groenteloos maar dit soeprecept bevat 500 gram verse groente. Kijk dat helpt wel lekker mee om aan die 200 gram groente per dag te komen.

Voor mosterdsoep gebruik ik graag een wat grove soort mosterd (bijvoorbeeld Groninger mosterd) maar met een fijne soort gaat het natuurlijk ook.

Nu de winter weer voor de deur staat heb ik weer meer zin om verse soep te maken. Een van de lekkerste soepen is deze romige mosterdsoep. Op deze site stond ook al een soep recept voor mosterdsoep (echt super simpel en snel!) maar deze soep is nog wat meer gevuld en romiger, door de aardappels, prei en crème fraiche. Deze soep beschouw ik meer als een wintersoepje.

Net als de meeste soeprecepten is deze soep goed voor 4 personen

Ingrediënten voor romige mosterdsoep

  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 500 gram gesneden prei
  • 2 aardappels
  • 1 liter bouillon
  • 150 gram ontbijtspek
  • 125 ml creme fraiche
  • Beetje olie om de prei in aan te bakken
  • Peper en zout naar smaak
Door de extra prei zit er toch nog aardig wat groente in deze romige mosterdsoep

Door de extra prei zit er toch nog aardig wat groente in deze romige mosterdsoep

Hoe maak je romige mosterdsoep met spek?

  • Snij de prei in ringen en was de prei goed uit
  • De aardappels schillen en in kleine blokjes snijden
  • Zet de soeppan op het vuur met een beetje olie en bak daarin de prei (4 minuten)
  • Doe nu de bouillon erbij met de aardappelblokjes
  • Breng de soep aan de kook en laat de mosterdsoep nog 15 minuten zachtjes doorkoken
  • Ondertussen het ontbijtspek in dunne reepjes snijden en even aanbakken in een koekenpan
  • Als de soep 15 minuten zachtjes doorgekookt heeft haal je de pan van het vuur
  • De crème fraiche en de mosterd in de soep doen en met een staafmixer de soep pureren
  • Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen (niet te veel zout, het spek komt er straks nog bij en dat is ook al vrij zout)
  • Schep de soep in kommen en garneer de soep met de spekreepjes

De gezondere variant is natuurlijk zonder de spekreepjes (en dan is de soep ook meteen vegetarisch)

 

Latest Comments

  1. Patty 27 november 2012
    • admin 27 november 2012

Leave a Reply