Romige paddenstoelensoep met zachte gorgonzola

Ik zie mensen al denken…. Gorgonzola in je romige paddenstoelensoep? Dat smaakt toch veel te sterk? Niets is minder waar. Ik gebruik voor dit recept een mix van mascarpone en gorgonzola. Je kunt het kant en klaar in de supermarkt kopen en staat ook wel bekend als Magor, of gorgonzola creme. Dat smaakt vele malen zachter dan de pure gorgonzola. Bijkomend voordeel: het is niet zo heel erg duur.

Wat je over hebt kan je prima op een toastje doen. Heb je ’s avonds laat ook nog eens plezier van dit recept.

romige paddenstoelensoep

romige paddenstoelensoep

Ingrediënten voor romige paddenstoelensoep

  • 600 gram gemengde paddenstoelen (denk aan champignons, kastanjechampignons, shiitakes en cantharellen)
  • 1 liter bouillon
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 250 ml creme fraiche
  • 1 pakje mascarpone-gorgonzola
  • 2 eetlepels olijfolie

Tip: in de grotere supermarkten kun je zakjes met gemengde paddenstoelen kopen. Vaak heet het dan paddenstoelenmix

Tip: in de grotere supermarkten kun je zakjes met gemengde paddenstoelen kopen. Vaak heet het dan paddenstoelenmix

Hoe maak je heel eenvoudig romige paddenstoelensoep?

  • Snipper de ui
  • De grote paddenstoelen grof hakken
  • Doe wat olijfolie in een soeppan
  • Bak hierin de uien, knoflook en paddenstoelen gaar, dat duurt ongeveer 5 minuten
  • Nu haal je een flinke schep van het mengsel uit de pan (even in een kommetje doen) want we gaan straks de soep pureren en we willen na het pureren nog wel iets van de paddenstoelen terugzien
  • Doe nu de bouillon bij het paddenstoelenmengsel en breng rustig aan de kook

Tussendoor even ruiken en proeven natuurlijk

Tussendoor even ruiken en proeven natuurlijk

  • Laat de paddenstoelensoep ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken
  • Nu pak je een staafmixer en je gaat de soep pureren
  • Schep nu de peterselie, creme fraiche en de opzij gelegde paddenstoelen door de soep
  • Doe er ook nog ongeveer 75 gram van de mascarpone-gorgonzola bij
  • Roer rustig door totdat de creme fraiche is ‘opgelost’ en de paddenstoelen weer warm zijn
  • Schep de romige paddenstoelensoep in kommen en gebruik de rest van de mascarpone-gorgonzola als topping, gewoon een stukje afsnijden en in het midden van je kom deponeren

Veel plezier met dit lekkere recept.

Leave a Reply