Romige preisoep maken

Romige preisoep is typisch zo’n soepje die je lekker zelf moet maken, je zal wel moeten trouwens want in de supermarkt heb ik nog nooit een blik preisoep zien staan.

Gelukkig is het niet moeilijk om zelf preisoep te maken. Met dit eenvoudige recept zal je zien dat je echt geen blik nodig hebt.

Het voordeel van preisoep is dat je prei in juiste seizoen heel goedkoop kan kopen. Het beste seizoen voor prei is van oktober tot en met april. Prei is het hele jaar te koop maar het is wel meer een wintergroente (en in de winter kunnen we wel een extra portie groente gebruiken tegen verkoudheid, loopneuzen en andere winterse ongein) Prei is rijk aan vezels en bevat veel vitamine A, C en E en 100 gram prei bevat ongeveer 28 Kcal.

Deze preisoep is lekker romig gebonden door het toevoegen van room en aardappel. Het is het een lekkere stevige soep. Laat de regen en de storm maar komen!

Dit recept voor gebonden preisoep is goed voor 4 personen

Ingredienten romige preisoep met spekjes

  • 5 stengels prei
  • 1 ui
  • 4 aardappels
  • 1 liter bouillon
  • 2 dl room
  • 100 gram ontbijtspek
  • 1 eetlepel boter
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
Was de prei goed uit, zand in je zelfgemaakte preisoep is niet lekker

Was de prei goed uit, zand in je zelfgemaakte preisoep is niet lekker

Romige preisoep maken, hoe doe je dat?

  • De ui pellen en snipperen
  • Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak daarin de uien
  • Ondertussen het wit van de prei snijden ( en een klein stukje van het groen) in dunne ringen en goed afspoelen met water (zand in de soep is geen succes)
  • De prei nu bij de ui in de pan doen en een klein klontje boter toevoegen
  • Nu de aardappels schillen en in kleine blokjes snijden en ook in de pan doen, dit nog eens 4 minuten laten stoven
  • Nu de bouillon erbij doen en 25 minuten zachtjes laten doorkoken
  • Nu gaan we de plakjes ontbijtspek heel fijn snijden en even opbakken in een droge koekenpan, deze uitgebakken spekreepjes gaan we als garnering gebruiken
  • Als de soep 25 minuten heeft gekookt doen we de room bij de soep en pureren we de soep met een staafmixer of een blender
  • Even proeven hoe de smaak is en peper en zout toevoegen naar smaak
  • De soep in kommen scheppen en garneren met het uitgebakken ontbijtspek

 

in de winter kunnen we wel een extra portie vitamines gebruiken, deze preisoep helpt je daarbij

in de winter kunnen we wel een extra portie vitamines gebruiken, deze preisoep helpt je daarbij

Leave a Reply