Uiensoep maken met port

Bij uiensoep denken we vaak aan de winter maar eigenlijk gaat een uiensoepje er altijd wel in. Uiensoep geeft altijd een Bourgondisch gevoel. Het is een boerse Franse soep maar toch smaakt uiensoep altijd ‘luxe’. Het gekke is dat het luxe smaakt, maar er zitten geen dure ingredienten in. Sterker nog: de soep is heel goedkoop te maken. Het hoofdbestanddeel is uien en dat is zo ongeveer het goedkoopste wat er te vinden is bij de groenteboer.

Voor je deze soep gaat maken nog even een tip: kijk even of je soepkommen ovenbestendig zijn want het lekkerste van uiensoep is waarschijnlijk de gegratineerde kaas die op de soep zit.

Veel mensen zeggen dat uiensoep een dag na de bereiding nog veel lekkerder is. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, hij is altijd na 1 dag al op.

Met dit recept kun je voor 4 personen uiensoep maken

Ingredienten om uiensoep mee te maken

  • 8 uien
  • 1 liter bouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 stukken stokbrood
  • 120 gram geraspte gruyere kaas
  • 1 glas rode port
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • Peper en zout naar smaak (versgemalen)
  • 1 laurierblaadje
Uiensoep maken met port lekker bourgondisch eten

Uiensoep maken met port, lekker bourgondisch eten

En hoe maak je uiensoep met port?

  • De uien pellen en snijden in halve ringen
  • Zet de soeppan op het vuur met de olijfolie
  • De uien samen met de uitgeperste teentjes knoflook bakken totdat ze glazig zijn (zet het vuur niet te hoog)
  • Als de uien mooi glazig zijn doe je de bloem erbij met een klein scheutje bouillon
  • Even flink roeren om klontjes tegen te gaan, dan de rest van de bouillon erbij doen samen met het laurierblaadje
  • Breng de uiensoep weer aan de kook en laat de soep zachtjes 20 minuten doorkoken
  • Zet de oven vast aan op de grill stand en leg de 4 sneetjes stokbrood er vast heel even onder
  • Vlak voor tijd een glas rode port toevoegen aan de soep
  • Laurierblaadje uit de soep vissen
  • Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen
  • Schep de soep in 4 ovenvaste kommen en leg in elke kom een sneetje stokbrood
  • Verdeel de kaas over de soepkommen en zet de kommen onder de gril
  • Laat de kaas lekker smelten en kleuren onder de gril
  • De soep direct serveren en waarschuw iedereen dat kommen heet zijn

Veel succes met het maken van deze heerlijke uiensoep met port

 

Leave a Reply