Uiensoep met brie en spek

Uiensoep is uiensoep zou je denken maar niets is minder waar: je kunt deze soep op heel veel verschillende manieren bereiden. Deze versie is met lekkere brie door de soep en natuurlijk kan je er ook nog een stukje stokbrood met kaas in laten drijven (wel zo lekker) maar dat hoeft niet.

Pas op met het toevoegen van extra zout; er zit al brie en gerookt spek in dus het is op zich al behoorlijk zout. Eerst even proeven voordat je met de zoutmolen in de weer gaat.

Dit uiensoep recept is goed voor 4 personen

Ingrediënten voor uiensoep met brie en spek

  • 3 uien
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram brie
  • 1 aardappel (om de soep wat meer te binden)
  • 100 gram gerookt spek in plakjes
  • 4 sneetjes stokbrood
  • 80 gram geraspte kaas (emmentaler is erg lekker)
  • 1 eetlepel boter

uiensoep met brie

uiensoep met brie, weer eens iets anders

Hoe maak je uiensoep met extra veel kaas?

  • De uien pellen en snijden in halve ringen
  • Zet een pan op het vuur met wat boter en stoof de uien glazig
  • Dan de bouillon toevoegen en de soep rustig aan de kook brengen
  • Ondertussen de aardappel schillen en in kleine blokjes snijden en deze blokjes bij de bouillon doen
  • Laat de soep 10 minuten doorkoken en schep daarna een deel (4 eetlepels) van de uien uit de soep
  • De oven op grillstand laten voorverwarmen
  • Dan de brie in blokjes snijden en de brie ook door de soep roeren en dan met een staafmixer pureren
  • Dan de uien die je apart hebt gehouden weer terug doen in de pan
  • Naar smaak peper en zout toevoegen
  • Schep de uiensoep in ovenvaste soepkommen
  • Sneetje stokbrood op de soep en dan royaal emmentaler over het stokbrood strooien
  • De soepkom kan nu even in de oven op grillstand zodat de kaas gaat smelten, 5 minuten is waarschijnlijk al voldoende
  • In een droge koekenpan even het spek opbakken en verkruimelen boven de soepkommen
  • De soep heet opdienen, pas op!! de kom is nu bloedheet, waarschuw je gasten daarvoor!

 

 

 

Leave a Reply