Zuurkoolsoep met spekjes

Maak eens een aparte winterse soep met zuurkool. Super lekker en met zuurkoolsoep zet je weer eens iets anders op tafel. Met zuurkool kan je veel meer doen dan alleen stamppot maken. Als het winter is eten we graag soep met wat meer ‘body’ deze soep is lekker romig.

Voor wie denkt dat zuurkool niet zonder worst kan: wat let je om er gewoon een rookworst doorheen te doen?

Deze zuurkoolsoep is lekker met verse kervel, dat is niet altijd te krijgen. De Hollandse kervel is te koop van mei t/m oktober. Eventueel moet je het met de gedroogde versie doen, die is overal altijd te koop. Kervel heeft een lichte anijssmaak, en dat past prima bij de zuurkool.

Dit is een recept voor ongeveer 6 personen

Ingrediënten zuurkoolsoep met spekjes

  • 500 gram aardappels
  • 1 ui
  • Halve rode paprika
  • 150 gram zuurkool
  • Scheutje olijfolie
  • 1 pakje gerookte spekblokjes (250 gram)
  • 1,5 liter bouillon
  • 200 ml slagroom
  • 1 bosje verse kervel
  • Versgemalen peper en zout

Met zuurkoolsoep zet je weer eens iets anders op tafel

Met zuurkoolsoep zet je weer eens iets anders op tafel

Hoe maak je zuurkoolsoep?

  • De paprika in blokjes snijden (pitjes en zaadlijsten verwijderen)
  • In een koekenpan de spekjes uitbakken en paprika de laatste minuten even meebakken
  • De uitgebakken spekjes zet je even weg, die doen we pas op het laatste moment door de zuurkoolsoep
  • Dan de aardappels schillen en in kleine blokjes snijden
  • Ui pellen en snipperen
  • Zet een soeppan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak daarin de uien glazig
  • Doe dan de aardappelblokjes en de zuurkool erbij en bak die nog even mee
  • Doe de bouillon in de pan en laat de soep zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn (20 minuten)
  • Pureer de soep met een staafmixer en roer dan de slagroom door de soep
  • Kervel hakken en toevoegen aan de soep, nog heel even doorwarmen en dan ben je bijna klaar
  • Schep de soep in lekkere grote kommen en schep in iedere kom een flinke lepel van de uitgebakken spekjes met paprika

Een super lekkere zuurkoolsoep die lekker vult. Met een broodje erbij is het de ideale zaterdagmaaltijd.

 

Leave a Reply