Als je aan kinderen vraagt wat de lekkerste soep is zullen ze vaak zeggen: tomatensoep met balletjes! Veel kinderen zullen er aan toevoegen: zonder stukjes en met sliertjes….. Ik ga er geen waardeoordeel over geven, dit is nou eenmaal wat kinderen lekker vinden en dat is hun goed recht toch? Om maar even in grote mensentaal te spreken, kinderen willen dus een gepureerde tomatensoep met vermicelli en met gehaktballetjes. Je kunt natuurlijk een blik soep opentrekken maar je kan een ook heel snel deze soep zelf maken, het is een heel eenvoudig soep recept. Zelfgemaakte tomatensoep is een stuk gezonder dan zo’n kant-en-klaar-zak of blik
Het recept is goed voor 2 personen (voor 4 personen alles verdubbelen)
Wat heb je nodig voor deze favoriete soep van kinderen?
- 1 ui
- 1 wortel
- 500 ml. groentebouillon
- 1 blikje tomatenblokjes van 400 gram
- 1 eetlepel olijfolie
- Vermicelli
- Peper en zout naar smaak
Voor de soepballetjes:
- 250 gram rundergehakt
- ½ theelepel paprikapoeder of chilipoeder of cajunkruiden (als het maar een beetje pikant is)
- Paar blaadjes peterselie
- Je kunt ook een van deze recepten gebruiken voor soepballetjes
Hoe maak je tomatensoep met balletjes?
- Maak de ui schoon en snipper de ui
- Maak de wortel schoon en snij de wortel fijn
- Zet een pan op het vuur met de olijfolie en fruit de uitjes en de wortelblokjes ongeveer 5 minuten
- Doe nu de bouillon en de tomatenblokjes erbij
- Breng de boel aan de kook
- Nu even de soepballetjes maken: Meng het gehakt met de kruiden, zout en peper (eventueel een heel fijn gesneden uitje toevoegen) Draai er balletjes van
- Zodra de soep kookt zet je de staafmixer in de soep en je maakt er een gladde soep van (de kids willen soep zonder stukjes weetje nog wel?)
- Doe nu de soepballetjes in de pan
- Na 2 minuten doe je ook de vermicelli erbij en laat de soep nog 10 minuten doorkoken
- Eventueel naar smaak zout en peper toevoegen
- Kinderen aan tafel roepen en de tomatensoep met balletjes zonder stukjes met sliertjes opdienen in grote kommen want deze soep vinden ze lekker en die gaat er dus goed in bij de kinderen
Stel dat je teveel gehakt hebt gekocht dan zou je kunnen overwegen om meteen heel veel soepballetjes te maken en het deel dat je niet nodig hebt in de vriezer te bewaren, scheelt je volgende keer weer wat werk. Let op bij het invriezen van soepballetjes, leg ze eerst even los op een bord in de vriezer tot ze goed hard zijn, dan pas in een zakje doen anders heb je de volgende keer een klomp gehakt in plaats van kleine soepballetjes.

wij moeten dit maken voor een kook opdracht bij verzorging zou het lekker zijn?? weet iemand nog een beter recpet ????
Tja, dit is de manier waarop kinderen het lekker vinden, niet teveel groente, en natuurlijk wel met balletjes. Je maakt de soep iets spannender als je er iets meer groente in doet (bijvoorbeeld een lente-ui) en je kunt hem wat romiger maken met creme fraiche.
voor hoeveel personen is deze soep….wil hem vanavond maken
het recept is voor 2 personen (ruim) voor 4 personen alles verdubbelen dus. Bedankt voor je reactie trouwens, was inderdaad vergeten om het bij dit recept te zetten. Heb het nu aangepast.